A magnéziumhiány következményei

A magnéziumhiány következményei

A hiánytünetek első jelei általában enyhék. Mivel a legtöbb magnézium a szövetekben tárolódik, ezért lábgörcs, lábfájdalom vagy izomrángások jelentkeznek első tünetként. 

Egyéb korai tünetek az étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság és gyengeség. Ahogy a magnéziumhiány súlyosbodik, zsibbadás, bizsergő érzés, görcsrohamok, személyiségbeli változások, abnormális szívritmusok és koszorúérgörcsök jelentkezhetnek.

 

„A magnéziumhiány tulajdonképpen a test összes szervrendszerét érintheti. A vázizomzatot illetően tapasztalhatunk rángásokat, görcsöket, izomfeszülést, izomfájdalmakat, hátfájást, nyakfájást, fejfájást és az állkapocsízület diszfunkcióját. Tapasztalhatunk még mellkasi szorítást vagy légszomjat is. Van, hogy az adott személy sokat sóhajtozik.”- írja Dr. Sydney Baker egy cikkében, aki többek között táplálkozási és biokémiai szempontok szerint vizsgálja a krónikus betegségeket.

 

A magnézium hiánya a simaizomzat elégtelen összehúzódását is okozhatja, melynek tünete lehet a székrekedés, a húgyúti és a menstruációs görcs. Felléphet nyelési nehezítettség, vagy gombócérzés a torokban, amit általában a cukorevés produkál. De tapasztalhatunk fényérzékenységet is, melynek során a betegek különösen érzékenyek lesznek, és nehezen alkalmazkodnak a szembejövő vakító autófényszóróra. De figyelmesek lehetünk arra is, hogy fokozott érzékenység alakul ki a hangos zajokra a hallóizom feszülése miatt.

 

A magnézium hiánya a központi idegrendszert is érinti, így felléphet álmatlanság, szorongás, hiperaktivitás és állandó mozgással kísért nyugtalanság, de kialakulhatnak pánikrohamok is.  

 

A szív- és érrendszeri tünetek közé tartozik a heves szívdobogás, szívritmuszavarok és a magas vérnyomás.

 

Fontos megemlíteni, hogy az összes tünet nem feltétlenül jelentkezik együtt, de a feszültség a legtöbb embernél egy általános tünet. További enyhébb jelzésértékű tünetek lehetnek a sóéhség, a szénhidrátéhség és –tolerancia (különösen a csokoládé), valamint a mellek érzékenysége.

 

Kell félnie a magnéziumhiány következményeiről? Töltse ki a magnézium tesztet, és megtudhatja, hogy érdemes-e a magnézium pótlásáról gondoskodnia.

http://magnezium-b6.hu/kerdoiv

 

(Forrás: greenmedinfo.com, T.S. – Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

2013. 06. 05.

<< Vissza a kezdőlapra
magnéziumhiány-teszt