Miért fontos, mire jó a magnézium?

Miért fontos, mire jó a magnézium?

Mindennapi teljesítőképességünkhöz szükségünk van magnéziumra, mely számos fontos folyamatban vesz részt szervezetünkben. Táplálkozásunkkal fedezni tudjuk magnéziumszükségletünk jelentős részét, megnövekedett igény esetén azonban szükség lehet magnéziumpótlásra is étrend-kiegészítők formájában.

Magnéziumra minden embernek szüksége van. A sportolás, a stresszes életmód, a terhesség, a szoptatási időszak, a fogamzásgátlók szedése, az erős premenstruációs panaszok és bizonyos gyógyszerek szedése (pl. ACE-gátlók*) azonban fokozzák a szervezet magnéziumigényét.

 

A magnézium számos fontos funkciót tölt be szervezetünkben, több mint háromszáz enzim koenzimeként** különféle folyamatokban (többek között pl. a csontképzésben, a fehérje-anyagcserében, valamint a fehérjék és az örökítő anyagot alkotó nukleinsavak felépítésében) játszik jelentős szerepet.

 

Magnézium az idegrendszer nyugalmáért, a szív és az izmok egészségének megőrzéséért

A szervezet megfelelő magnézium ellátottsága mellett könnyebben tudjuk kezelni a stresszes helyzeteket. A magnézium segíti az izmok ellazulását, ennél fogva szerepe van az éjszakai pihentető alvásban is.

 

Aki hosszabb ideje küzd magnéziumhiánnyal, hajlamosabb az olyan betegségekre, amilyen például a fülzúgás, a migrén, az izommerevség, lábszárgörcsök, sőt több tudományos kutatás is igazolta, hogy a súlyos magnéziumhiány akár szívinfarktushoz, stroke-hoz és szívritmuszavarokhoz is vezethet.

 

A magnézium szerepe a vízháztartás szabályozásában

 

A magnézium közreműködik a vízháztartás szabályozásában, hiányában a szervezet vizet tart vissza. Ez a probléma elsősorban a változókorú nőket érinti. A magnézium a hőháztartás szabályozásában is részt vesz.

 

Magnézium az agynak

 

Agyunk hasznosítja a rendelkezésre álló energia 30 százalékát. Az egészséges agyműködéshez rendkívül fontos a magnézium.

 

Magnézium a vérben

 

Ha a vérben kevés magnézium található, a sejthártya könnyebben átjárhatóvá válik a kalcium számára, a sejtplazmában így megnő a kalcium koncentrációja, és ezzel egy időben a vér kalciumszintje lecsökken, ami izomgörcsökhöz, érzészavarhoz, depresszív tünetekhez és az elbutulás kialakulásához vezethet. A vér alacsony magnéziumszintje a káliumszintet is hasonló módon befolyásolja. Az említett okokból a kalcium és magnézium szedését gyakran együtt javasolják.

Túl magas magnéziumszint a vérben gyakorlatilag kizárólag súlyos veseelégtelenségben szenvedő pácienseknél fordulhat elő.

 

*ACE-gátlók: (Angiotenzin konvertáló enzim gátlók) Ezek készítmények megakadályozzák egy érszűkítő anyag, az angiotenzin II képződését, ezáltal tágítják az ereket, ami vérnyomáscsökkenést okoz. Az ACE-gátlók különösen hasznosak a koronária betegségek, a szívelégtelenség és a veseelégtelenség kezelésében.

**Koenzim: Nélkülözhetetlen molekula, amely szervezetünkben az enzimekhez kapcsolódva aktiválja azokat, elősegítve az adott enzimhatás kialakulását. Hiányukban az enzim nem működőképes.

 

(Forrás: zentrum-der-gesundheit.de,onmed.de, netdoktor.de – B.M – Lektorálta: Barta Anikó Tünde, táplálkozástudományi szakember)

2013. 06. 06.

<< Vissza a kezdőlapra
magnéziumhiány-teszt