Kinek mennyit: Magnéziumpótlás gyermekektől sportolókig

Kinek mennyit: Magnéziumpótlás gyermekektől sportolókig

Az emberi szervezet számára a magnézium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag. Az izmok, szív és idegek egészséges működését segíti elő, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere folyamataiban vesz részt, továbbá a vércukor energiává alakításában is szerepet játszik. A felnőtt ember szervezetében 20-30 g magnézium van. 

A javasolt magnézium napi szükséglet a gyermekek számára 0-6 hónap között 50 mg, 7-24 hó között 70 mg, 2-10 éves kor között 200 mg, fiúk és lányok számára 11-18 éves kor között 350 mg, felnőtt nők esetében 300 mg, a férfiaknál 350 mg, terhes kismamáknál és szoptató anyukáknál 450 mg, hiszen az anyatejjel kiválasztódik. A sportolók számára a magnézium napi szükséglete 400-600 mg. A fogamzásgátló tablettát vagy ösztrogént szedő nőknek jobban oda kell figyelnie a magnézium pótlására, ugyanúgy, mint azoknak, akik nem vetik meg az alkoholt és a koffeint.Hasmenés és vízhajtók szedése során nagy mennyiségben ürülhet a szervezetből a magnézium. Vérnyomáscsökkentők és kemoterápiás készítmények alkalmazása esetén a magnézium pótlására szintén nagyobb figyelmet kell szentelni.

 

Ajánlott magnézium napi szükséglet

Gyermekek

0-6 hónap

50 mg/nap

7-24 hónap

70 mg/nap

2-10 éves kor között

200 mg/nap

11-18 éves kor között

350 mg/nap

Nők

Felnőtt nők

300 mg/nap

Terhes kismamák

450 mg/nap

Szoptató anyukák

450 mg/nap

Férfiak

Felnőtt férfiak

350 mg/nap

Sportolók

400-600 mg/nap

 

Forrás: Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat

 

Figyeljen arra, hogy milyen étrend-kiegészítőt használ!

A magnézium-tartalmú készítmények biológiai hasznosulása attól függ, hogy abban a magnéziumsók milyen formában vannak jelen. Magnézium-laktát formában igen jól szívódnak fel, míg például a magnézium-oxid-tartalmú készítmények felszívódása rossz, nagy részük változatlan formában ürül ki a szervezetünkből. A magnézium felszívódását fokozza a B6-vitamin (piridoxin), segíti a magnézium sejtekbe való bejutását és ott tartózkodását is.

 

 (Forrás: Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, WEBBeteg, S.J –Dr. Árki Ildikó, Barta Anikó Tünde, táplálkozástudományi szakember)

2013. 06. 05.

<< Vissza a kezdőlapra
magnéziumhiány-teszt