Mennyi B6-vitaminra van szükségünk?

Napi B6-vitamin-igényünk több tényezőtől függ, így az életkorunktól, nemünktől és a naponta fogyasztott fehérjék mennyiségétől is.


Mivel pótolhatjuk a B6-vitamint?

A vízben oldódó vitaminok közé tartozó B6-vitamin számos növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, ezért vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozással napi B6-vitamin igényünk rendszerint fedezhető. B6-vitamin-hiány csak ritkán fordul elő.


Tudta-e? 10 dolog a B6-vitaminról

A B6-vitamint a vízben oldódó vitaminok közé soroljuk, ami számos növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, ezért egészséges táplálkozással a legtöbb esetben ez problémamentesen pótolható. Összegyűjtöttünk 10 dolgot, amit a B6-vitaminról tudni érdemes.

1

/

4

magnéziumhiány-teszt

Magnézium és nők

A magnézium megfelelő pótlása minden korosztály, és mind a két nem számára fontos. Mégis azt mondhatjuk, hogy a nőknek érdemes fokozottabban ügyelni a magnézium bevitelére, hiszen több olyan időszak is van az életükben, amikor megnő a szervezet magnézium igénye.  A terhesség, szoptatás, fogyókúra és menstruációs görcsök idején érdemes a magnézium pótlására különösen odafigyelni.

Legfontosabb magnéziumforrásaink

A magnézium nagyon fontos ásványi anyag, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással általában problémamentesen fedezni tudjuk napi magnéziumszükségletünket. A magnézium fő forrásai a gabonafélékből készült élelmiszerek (pl. a kenyér), a citrusfélék, az olajos magvak, a spenót és a sóska.

A magnéziumhiány következményei

A hiánytünetek első jelei általában enyhék. Mivel a legtöbb magnézium a szövetekben tárolódik, ezért lábgörcs, lábfájdalom vagy izomrángások jelentkeznek első tünetként. 

Létezik-e magnézium és B6-vitamin túladagolás?

A magnézium és a B6-vitamin egyaránt fontos mikrotápanyag* szervezetünk számára. Hiányuk esetén számos panaszt, betegséget okozhatnak, azonban arra is vigyázni kell, hogy a napi ajánlott mennyiséget huzamosabb ideig ne lépjük túl.